Ερασμους Πορτογαλία 2019 Ναζαρε

Το Γυμνάσιο Λευκίμμης συμμετείχε ως εταίρος σε σχέδιο “KA22”, Erasmus+ με τίτλο: “ECO FRIENDLY ROBOTICS FOR A FUTURE GREEN WORLD”.
Το πρόγραμμα Erasmus+ περιλάμβανε μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών στις ακόλουθες χώρες: Πορτογαλία (Benedita), Πολωνία (Rzeszow), Εσθονία (Kuressaare), Τουρκία (Manisa), οι οποίες ήταν να πραγματοποιθούν κατά το χρονικό διάστημα 1.9.2019 – 31.08.2021. Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές των χωρών συμμετοχής θα φιλοξενούνταν από τις οικογένειες των συμμαθητών τους στη χώρα υποδοχής. Λόγου της πανδημίας το πρόγραμμα πήρε παράταση και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2022. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μόνο στο ταξίδι της Πορτογαλίας. Στις επόμενες μετακινήσης στεγάζονταν μάζι με τους καθηγητές τους σε ξενοδοχείο.
Η πρώτη μετακίνηση ήταν στη Benedita της Πορτογαλίας από 10.11.19 – 17.11.19. Εκεί, μετά την τελετή υποδοχής και τη ξενάγηση στο σχολείο ακολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ROBOCODE Makers.
H “Ciencia Viva” (ζωντανή επιστήμη) στην Alenla-PNSAC, οι ανεμογεννήτριες-PNSAC και οι συλλέκτες αλατιού του Rio Maior-PNSAC αποτέλεσαν σημείο προσοχής για τους συμμετέχοντες, όπως και το μάθημα με τους μαθητές ECB.
Άξια λόγου είναι και η επίσκεψη στο Peniche και στο Escola Superior de Tecnologic e do Mar-Peniche ! Κέντρο αναφοράς των επισκέψεων ο κόσμος του νερού (aquaculture) και η ενέργεια του κύματος , γι αυτό υλοποιήθηκε και μάθημα σερφ αλλά και
μάζεμα σκουπιδιών στην ακτή. Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στο Fo2 do Arellio/Sao Mactinlio.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τις επισκέψεις στο Nazare-Big Wares/ETAR, στο Alcobaga και στο Fatima καθώς και τη γιορτή των χωρών που έδωσε άλλη νότα στην πρώτη μετακίνηση.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και Workshop με καμπάνια ενημέρωσης (διαφημιστικό - twinspace) και workshop με πρόκληση / εμφάνιση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων (αφίσα - twinspace).
Η παραμονή στη Benedita της Πορτογαλίας ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των καθηγητών για το πρότζεκτ, την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης του προγράμματος και με το δείπνο μεταξύ μαθητών, καθηγητών και των οικογενειών που φιλοξένησαν τους μαθητές. Ακολούθησε ψυχαγωγία από την ένωση των μαθητών και το Glee Club ECB με ζωντανή μουσική στο DEGRAU.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η επίσκεψη στη Λισαβόνα με την οποία έκλεισε η πρώτη μετακίνηση!
Ακολουθεί σύνδεσμος απο το κανάλι μας στο Youtube με φωτογραφίες απο τα ταξίδια μας στην Πορτογαλία, Εστονία και Πολωνία
Nazare Big Waves