Modern Odysseys: Τravels, dreams and goals in the Mediterranean sea

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Το Γυμνάσιο Λευκίμμης, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + 2020-1-EL01- KA201-078757 και τίτλο «Modern Odysseys: Τravels, dreams and goals in the Mediterranean sea», που υλοποιείται με την ομπρέλα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, θα υποδεχθεί στη Λευκίμμη Κέρκυρας τους εταίρους του, το χρονικό διάστημα από 26-09 έως 30-09.

Η τελετή καλωσορίσματος θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου με την επιμέλεια της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, κ. Μυρίλλα Αλεξάνδρας. Στη συνέχεια, όλα τα παιδιά από τις συμμετέχουσες χώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να ζωντανέψουν το ταξίδι του Οδυσσέα μέσα ένα βιωματικό εργαστήρι STEM /Τεχνολογίας, που έχει οργανωθεί από την κ. Νικοπούλου Ροζαλία, πληροφορικό, τον υποδιευθυντή του σχολείου μας κ.Γκίνη Σπυρίδωνα, και την καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών κ. Σαλαμσά Αποστολία, προκειμένου οι συμμετέχοντες να εμπεδώσουν με τον καλύτερο τρόπο, τους βασικούς σταθμούς αυτού του μεγάλου ταξιδιού, καθώς και τα σύμβολά του.
Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερα δημιουργικές τους ικανότητες, συμμετέχοντας όλοι μαζί σε ένα θεατρικό δρώμενο(θεατρικό εργαστήρι) που συνέθεσε η διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Γιανναδάκη και επιμελήθηκε μεταφραστικά η καθηγήτρια των Αγγλικών κ.Σμάνη Βασιλική, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνονται οι καθημερινές Οδύσσειες τόσων ταλαιπωρημένων ψυχών που αναζητούν τη γαλήνη τους –μια καλύτερη ζωή- στη θάλασσα της Μεσογείου, στον τόπο των αέναων αγώνων για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, που αποτέλεσε παράλληλα και κοιτίδα πολλών και σημαντικών πολιτισμών!
Εκπληκτική στιγμή, κατά τη διάρκεια αυτού του δρώμενου, θα αποτελέσει η μουσική χορωδιακή εκτέλεση του μοναδικού τραγουδιού «Μεσόγειος» του Ζωρζ Μουστακί-Δ.Χριστοδούλου, την οποία έχουν επιμεληθεί ο καθηγητής θεωρητικών, από το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, Διονύσιος-Ιωάννης Κυριακούλης και η Λένα Κοκκινομηλιώτη, καθηγήτρια πιάνου από το Μουσικό σχολείο Κέρκυρας και διδάσκουσα Τμήματος μουσικών σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και που, με τη θερμή στήριξη των αντίστοιχων Διευθυντών, Ιωάννη Γεωργίου, ΠΕ03 και Αλεξάνδρας Τζούμα ΠΕ05, εξελίσσεται σε μια δυναμική σύμπραξη συμμετοχής καθηγητών και μαθητών που θα βοηθήσουν όλους τους εταίρους-παρακινώντας τους να τραγουδήσουν-όλοι μαζί-τους σημαντικούς αυτούς στίχους στα greeklish-να συλλάβουν τη σημαντικότητα της Μεσογείου: το πολύχρωμο αλλά και πολυδιάστατο αυτό σύνολο με τις όμορφες πόλεις και τα κομβικά λιμάνια, τον ιδανικό τόπο ζωής αλλά συνάμα το χώρο των βίαιων συγκρούσεων, του θανάτου και του ξεριζωμού.
Και φυσικά από την εβδομάδα φιλοξενίας δε θα λείψουν η εξερεύνηση της βόρειας πλευράς του νησιού με ξεχωριστή θέση το Αγγελόκαστρο, οι επιβεβλημένες επισκέψεις στο Παλιό Φρούριο, στο Αρχαιολογικό μουσείο, σε βασικά μνημεία της Πόλης της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένου και του Δημαρχείου της Πόλης, με ιδιαίτερη στιγμή, τη συνάντηση με τη δήμαρχο κ. Υδραίου, στο Κανόνι, στην εκκλησία της Παναγίας Βλαχέρνας και στο Ποντικονήσι, στο Μον Ρεπό, καθώς η περιπατητική περιήγηση των αμμοθινών του Ίσσου, της λίμνης Κορισσίων και του μοναδικού υγροβιότοπου, των Αλυκών Λευκίμμης, όπου το ΚΠΕ Κέρκυρας θα μας προσφέρει και πάλι μοναδικές εμπειρίες στις εκπληκτικές του εγκαταστάσεις!
Και, επειδή το ταξίδι του Οδυσσέα στη Σχερία βασίστηκε στην προσεχτική αστροπαρατήρηση, από το ταξίδι των εταίρων μας στη σημερινή Σχερία– Κέρκυρα δε θα μπορούσε να λείψει μια μαγευτική βραδιά αστροπαρατήρησης με την ένθερμη στήριξη μελών της Αστρονομικής Εταιρείας της Κέρκυρας.
Η τόσο πλούσια σε δραστηριότητες συνάντηση στο Νησί των Φαιάκων αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικών και βεβαιώσεων αλλά και με μια πανδαισία τοπικών γεύσεων, τόσο στην αποχαιρετιστήρια βραδιά της Πέμπτης, όσο και στο γεύμα που θα παραθέσει η Περιφερειακή Διεύθυνση, το μεσημέρι της Παρασκευής σε όμορφη ταβέρνα της Γαρίτσας.
Και μετά τη Σχερία, σκυτάλη στο Γυμνάσιο Ιθάκης, σε διάστημα μόλις 15 ημερών, όπου θα γραφούν οι τίτλοι τέλους αυτής της υπέροχης μεσογειακής συνεργασίας που μας ταξίδεψε σε όμορφες χώρες και μας έδωσε τη δυνατότητα να κατακτήσουμε επιτέλους τις δικές μας «Ιθάκες»!
Με το τραγούδι "Μεσόγειος" καλωσορίσαμε τους εταίρους μας στην Κέρκυρα. Πατήστε το σύνδεσμο και απολαύστε !